Adam Mokrysz: funkční potraviny jsou v Polsku i nadále okrajové

- Hodnota trhu funkčních potravin v Polsku je cca. 3,7 mld euro. V polských podmínkách to je stále okrajové téma a nikdo neví, jak to bude vypadat do budoucna. Police s produkty tohoto druhu se zvětšují, ale není to ukazatelem jejich rotace – řekl Adam Mokrysz, CEO Skupiny Mokate během diskuze „FUTURE FOODS. Polsko „Křemíkovým údolím“ potravinářského odvětví“ na Fóru potravinářského trhu a obchodu 2019.


Adam Mokrysz přiznal, že trh funkčních potravin v EU má již hodnotu 117 mld euro a při tom v Polsku to je cca 3,7 mld euro.

żywność

- Určitě je to růst, ale na polské podmínky to je okrajová záležitost a nikdo neví, jak to bude vypadat v budoucnosti. Nyní na trhu dominují stále tradiční produkty. Spotřebitelé hledají funkce a hodnotu dodávané v potravinách. Je to vidět na obchodních policích. Kdysi to byla pouze jedna police, nyní to bývá nezřídka již několik regálů. Police se zvětšují, ale není to v souběhu s rotací produktů tohoto typu - přidal.


CEO Skupiny Mokate upozornil na to, že společnost také zavádí na trh funkční produkty, především v kategorii čajů.


- Na tomto trhu je převládá určitě trend růstu, je však potřeba se pozorně podívat na to jak se bude rozvíjet. Nyní to je v Polsku ještě stále malý, okrajový trh. Až dvě třetiny trhu funkčních potravin tvoří Západní Evropa. Pro spotřebitele tohoto druhu výrobků je důležitá především chuť, ale vedle toho i cenová dostupnost. Nákupní možností Poláků roste, ale stále hledáme nejlepší poměr mezi cenou a kvalitou. Pokud funkční potraviny mají být hromadně používány, nemohou být 2-3krát dražší než standardní - shrnul.